Головата машина Ерлинг Халанд донесе трите точки на Борусия Дортмунд в гостуването на Фортуна Дюселдорф. Норвежецът, който влезе като резерва половин час преди края, вкара гола за победата с 1:0 дълбоко в добавеното време на мача. Халанд остана на пейката, тъй като в последните две седмици се възстановяваше от травма в коляното. За него това беше 11-ти гол в досегашните му 12 мача в Бундеслигата.
 
Футболистите на Фортуна излязоха с фланелки, на които бяха личаха първите букви на думите: щастливи, свежи, свободни, благочестиви. И това обаче не им помогна да измъкнат поне точка.
 
Първата възможност за гостите беше още в 10-ата минута, когато Емре Джан засече с глава центриране от  ъглов удар, но вратарят Кастенмайер отрази удара му. Фортуна отговори със страхотна тупалка на Ерик Томи в 17-ата минута, но ударът бе блокиран от защитник на Борусия. Секунди по-късно Ашраф Хакими получи задължаващ пас, но завършекът му от малкото наказателно поле беше катастрофален и стражът на домакините с лекота улови топката.
 
И през втората част Дортмунд трудно стигаше до голови положения, което принуди треньора Люсиен Фавър в 61-ата минута да пусне Ерик Халанд. Четири минути по-късно той се оказа замесен в най-спорната ситуция в мача. 
 
Вратарят на Борусия Бюрки спаси удар на Марсел Соботка и постави началото на бърза контратака, при която защитник спря шут на Халанд, топката се върна в Герейро, който с удар от въздуха прати топката в мрежата на домакините. Гостите се порадваха на гола, но впоследствие той бе отменен след намесата на ВАР за игра с ръка. Повторенията показаха, че топката има контакт с рамото на Герейро, но реферът е категоречен - гол няма.   
 
Последните 10 минути бяха за домакините, но късметът не бе на тяхна страна. В 82-ата минута гредата им попречи да поведат в резултата. Стивън Скшибски получи хубав пас на границата на наказателното поле и нанесе премерен удар, който се спря в левия стълб. Отново той в добавеното време нанесе майсторски шут, но този път уцели дясната греда.
 
Когато всички чакаха последния съдийски сигнал, на сцената излезе Ерлинг Халанд. Продължителна атака завърши с центриране в наказателното поле, където головата машина на Дортмунд от точката на дузпата с глава направи безпомощен вратаря Кастенмайер. 
 
ФОРТУНА ДЮСЕЛДОРФ - БОРУСИЯ ДОРТМУНД 0:1
 
Голмайстор: 0:1 Халанд 90+5
 
ФОРТУНА: Кастенмайер, Айхан, Хофман, Зутнер, Цимерман, Щьогер, Соботка, Бериша, Гийселман, Томи, Караман
 
БОРУСИЯ Д: Бюрки, Пишчек, Хумелс, Аканжи, Хакими, Джан, Витсел, Герейро, Брант, Санчо, Азар