Борусия Дортмунд се завърна с гръм и трясък след прекратяването на пандемията от COVID-19 и разби големия си съперник Шалке 04 с 4:0 в големия мач от 26-ия кръг на Първа Бундеслига. След повече от два месеца без футбол Ерлинг Халанд нямаше как да вкарва голове, но след 29 минути игра той откри резултата на „Сигнал Идуна Парк”. В 45-ата пък Рафаел Герейро удвои актива на домакините.

Втората част в Дортмунд видя нови два гола във вратата на Маркус Шуберт, като три минути след старта на полувремето Торган Азар направи 3:0, а в 63-ата минута Рафаел Герейро оформи на практика крайния резултат във Вестфалия срещу „миньорите”.

Шалке 04 не успя да отговори по никакъв начин на мощта, демонстрирана от тима, воден от Люсиен Фавър, който бе категорично по-добрият отбор и логично победата и трите точки останаха в Дортмунд. Тези три точки направиха актива на „жълто-черните”  54 точки, като вече отборът е на точка зад лидера Байерн Мюнхен (55), но баварците са и с мач по-малко. Шалке 04, от своя страна, е осми с 37 пункта.

59 снимки

Донякъде имаше тъжна нотка, че „Сигнал Идуна Парк” не видя повече от 80 хиляди екзалтирани привърженици, но по-важното е, че отново имаме професионален футбол от най-високото ниво на Стария континент.

Домакините имаха куп контузени, заради което шанс в атака получи 17-годишният Джовани Рейна. За негово съжаление обаче той изпита проблеми при загрявката и на негово място започна Торган Азар. В предни позиции бее и Ерлинг Холанд, а Джейдън Санчо беше сред резервите, след като през последните дни се възстановяваше от котнтузия. Роман Бюрки беше на вратата за "жълто-черните", като това беше негов мач №200 в кариерата му за Борусия Дортмунд.

На пейката на Шалке беше вратарят Александер Нюбел, който през лятото ще подсили Байерн Мюнхен. Треньорът Давид Вагнер заложи на преотстъпения от Барселона защитник Жан-Клер Тодибо.

Домакините стартираха по-амбицирано срещата в Дортмунд, но в четвъртата минута Бенито Раман успя да открадне топката пред границата на наказателното поле, но не успя да отправи удар към вратата на Бюрки. Миг по-късно МакКени сгреши пред своето поле и Халанд взе кълбото, но вратарят Шуберт скъси дистанцията и парира опита за шут на норвежеца. В седмата минута главата на Халанд спря удар на Калиджури от фаул.

Девет минути след старта на мача "вестфалци" имаха претенции за дузпа, след като мислиха, че МакКени е играл с ръка в наказателното поле, но ВАР видя, че такава е нямало от халфа на "кралскосините" и играта продължи по план. Рафа Герейро бе "изпуснат" от опеката на Шалке 04 след четвърт час игра. Халфбекът напредна на скорост и стреля, ала в сетния миг Салиф Сане сложи крак на пътя на топката и я изпрати в ъглов удар.

След 23 минути игра Халанд отправи мощен диагонален изстрел от малък ъгъл, но топката спря във външната страна на мрежата на вратата, пазена от Маркус Шуберт. Три по-късно Мануел Аканджи едва не дари големия враг на Борусия с попадение. Бранителят на домакините не успя да изчисти "лесна" топка и я подаде на Калиджури. Офанзивният играч на "миньорите" стреля, ала Бюрки с крак отби топката и спаси отбора си от гол пасив.

В 29-ата минута пък падна първият гол в Бундеслигата след рестарта заради пандемията от COVID-19. Юлиан Брандт стилно изведе вдясно Торган Азар, като той с перфектно центриране отдясно видя Халанд, за да може норвежецът да продължи сметката си от голове с Дортмунд - 1:0.

Борусия Дортмунд и Шалке 04

източник: Gulliver/GettyImages

В 35-ата минута Ашраф Хакими надигра Тодибо вдясно и центрира по земя. Салиф Сане се подхлъзна и топката отиде в Герейро, който стреля с неудобния си десен крак и топката отлетя аут. Пет по-късно Махмуд Дахуд отправи топовен шут към вратата на гостите В края на първото полувреме Шуберт изрита лошо топката, а Юлиан Брандт получи кълбото и пусна вляво за Рафаел Герейро. Бързоногият футболист стреля остро с левия си крак и парира Шалке за втори път - 2:0.

На почивката Давид Вагнер направи две смени, след като излязоха Тодибо, който получи травма, а на негово място влезе Гуидо Бургщалер, а Бенито Раман напусна, за да заиграе Раби Матондо.

Три минути след началото на второто полувреме Борусия реализира трети гол. Калиджури и Арит се замотаха, а Халанд комбинира с Брандт, който подаде вдясно за Торган Азар. Братът на Еден Азар стреля много силно, а Шуберт не направи нищо, за да предотврати гола - 3:0. В 56-ата минута Бургщалер овладя топката на дъгата на наказателното поле на домакините. Прибута си топката на левия крак и шутира, след което имаше рикошет, ала Роман Бюрки я улови.

В 62-ата минута домакините реализира своя четвърти гол чрез Герейро. "Вестфалци" създадоха чудно нападение през средата на терена, а Халанд комбинира с фин пас за Рафа Герейро. Матия Настасич обилно покри засадата, а Герейро вкара втория си гол в срещата, за да покачи на 4:0.

В 74-ата минута бранителят на Шалке Салиф Сане стреля с глава след центриране от корнер, но ударът му премина над напречната греда. Това бе и последният по-интересен щрих от мача, като след последния съдийски сигнал на Дениз Айтекин футболистите на домакините отидоха пред "Жълтата стена" и "благодариха" на привържениците си, които, за съжаление, не успяха да видят шумния успех на своите любимци на живо от стадиона.


Стартовите състави:

​Борусия Дортмунд (3-4-3): Роман Бюрки – Матс Хумелс, Мануел Аканджи, Лукаш Пишчек – Ашраф Хакими, Томас Дилейни (68' - Балерди), Махмуд Дахуд, Рафаел Герейро, Юлиан Брандт, Торган Азар (79' - Санчо) – Ерлинг Халанд

Треньор: Люсиен Фавър

Шалке 04 (3-4-3): Маркус Шуберт – Жан-Клер Тодибо (45' - Бургщалер), Салиф Сане, Матия Настасич – Джонджо Кени, Суат Сердар, Уестон МакКени, Бастиан Озчипка – Даниел Калиджури (76 - Миранда Гонсалес), Бенито Раман (45' - Раби Матондо), Амине Харит

Треньор: Давид Вагнер