Дербито на Рур между Борусия Дортмунд и Шалке 04 е за пореден път не разочарова феновете и доказа реномето си с невероятна развръзка. Двубоят в Дортмунд завърши 4:4, след като на полувремето „жълто-черните“ водеха с 4:0!

За привържениците на Борусия мачът с Шалке е дори по-важен от този с Байерн, а двубоят бе още по-ключов с оглед на кризата, в която се намира отборът на Петер Бош. А след 25-ата минута изглеждаше, че слънцето отново ще изгрее над Дортмунд – 4:0 след невероятни 14 минути, в които паднаха попаденията. Само че Шалке изигра изключително второ полувреме и в добавеното време на двубоя стигна до сензационното реми.

Началото на мача бе изключително за Дортмунд като на практика всеки удар към вратата се оказваше гол. В 12-ата минута Пиер-Емерик Обамеянг откри, след като бе на точното място и засече топката с шпагат на метър пред вратата.

В 18-ата минута авансът бе удвоен, но вината бе изцяло на Бенжамен Стамбули. След центриране от фаул, той искаше да изчисти топката, но вместо това я засече нескопосано и я вкара в собствената си врата.

2 минути по-късно и резултатът вече бе 3:0 за „жълто-черните“. Обамеянг проби отдясно и центрира отлично към Марио Гьотце, който с глава вкара за 3:0.

Още 5 минути бяха необходими за четвърти гол! След рикошет в наказателното поле, топката дойде на крака на Рафа Герейро, който по изключителен начин засече от воле и прониза Ралф Ферман.

При 4:0 дойде почивката. И докато Борусия може би смяташе всичко за приключило, гостите нямаха намерение да се предават и стартираха мощно във втората част. В 54-ата минута Налдо реализира, но попадението бе отменено след намесата на видео арбитъра, а причината бе засада на бразилеца.

В следващите минути Даниел Калиджури и Бастиан Ощипка пропуснаха да реализират. Това обаче направи Гуидо Бургщалер в 61-ата минута. След чудесна дълга топка на Стамбули, нападателят вкара превъзходен гол, прехвърляйки Роман Вайденфелер с глава. 4 минути по-късно „кралскосините“ намалиха пасива си с още един гол. Йевхен Коноплянка намери в наказателното поле оставения сам Амине Харит, той овладя спокойно и вкара за 2:4.

Драмата стана пълна в 72-ата минута, когато Обамеянг получи втори жълт картон за грубо нарушение и остави съотборниците си с човек по-малко. С числен аванс натискът на Шалке стана още по-голям. Така се стигна до 86-ата минута, в която Даниел Калиджури вкара трети гол за гостите след страхотен изстрел от далечно разстояние.

7 минути бе добавеното време, а в него гостите съумяха да стигнат до изравняването. Налдо бе оставен непокрит в наказателното поле и засече с глава центриране на Коноплянка за крайното 4:4, с което смълча „Сигнал Идуна Парк“.

Така Шалке запази авансът си от три точки пред местния съперник. „Кралскосините“ са трети с 24 точки, а Борусия поне временно е на четвърта позиция с 21.

Вторият РБ Лайпциг продължи да преследва играещия по-късно лидер Байерн след успех с 2:0 над Вердер Бремен след голове на Наби Кейта и Бернардо.

В другите мачове:

Айнтрахт Франкфурт – Байер Леверкузен 0:1

Аугсбург – Волфсбург 2:1

Фрайбург – Майнц 2:1