Явно изпълнителният директор на Борусия Дортмунд Ханс-Йоахим Ватцке е бил прав, когато сподели, че единственият удачен модел за развитието на един не много богат футболен клуб е инвестицията в млади играчи. "Нашият начин е да развиваме млади футболисти", сподели шефът на Борусия в интервю за Kicker през 2017 г.

Тази фраза сякаш характеризира цялата настояща философия на вестфаленци в един свят на милионни сделки и враждебен трансферен пазар. Със средна възраст от 24,7 години Дортмунд има четвъртия най-млади състав в Бундеслигата и седмият сред настоящите участници в Шампионската лига.

Последният голям изходящ трансфер на клуба бе Пиер-Емерик Обамеянг, който напусна в посока Арсенал в началото на 2018 г. Габонецът отиде едва на 24 години в Западна Германия, като за малко повече от 4 години вкара 98 гола в над 140 мача за клуба.

Преди това същото се случи с Робeрт Левандовски, който се превърна в емблема на новата политика на клуба. Той пристигна в Дортмунд през 2010 г. на 22 години за по-малко от 5 млн. евро от Лех Познан. 4 години по-късно напусна в посока Байерн Мюнхен след 74 гола в над 130 мача за Борусия.

През лятото на 2017 г. Усман Дембеле бе още един от играчите проявили безграничния си талант в отбора и напуснали за баснословна сума пари. Борусия взе Дембеле за 15 млн. от Рен, а го продаде зад над 100 повече на Барселона. 

Но нито Дембеле, нито Обамеянг (общо 28 млн. евро) например не са сред десетте най-скъпи входящи трансфера на клуба. Най-скъпата покупка на Дортмунд е Андре Шюрле - 30 млн. евро от Волфсбург през 2016 г. Но пък общата изходяща цена на Дембеле и Обамеянг бе повече от 175 млн. евро (сума равна на тази, която клубът получава за три сезона от ТВ права), което превръща Дортмунд в един наистина ефективно работещ механизъм за създаване на суперелитни футболисти.

През лятото на 2017 г. Борусия успя да осъществи и своя пореден удар на пазара, привличайки крилото Джейдън Санчо от Манчестър Сити за 8 млн. евро. След унищожителния старт на сезона с Дортмунд, 18-годишният английски диамант вече дебютира (12 минути) и за Англия при Гарет Саутгейт. В своите едва 305 минути за германците в началото на кампанията Санчо вкара на два гола и направи 7 асистенции, което към този момент го превръща в най-силния асистент от топ 5 първенствата на Европа (испанецът Сусо от Милан също има 7 асистенции, но е играл 720 минути, двойно повече от Санчо).

Преди време пък германците отмъкнаха изпод носа на Реал Мадрид обещаващия швейцарски нападател Александър Исаак, който вече има 5 двубоя за първия тим на Борусия.

Един от най-перспективните играчи в целия клуб обаче в момента расте в академията - става дума за камерунеца Юсуф Мукоко, който е едва на 13 години, но вече блести ярко в Бундеслигата до 17 год. През миналия сезон Мукоко вкара 40 гола в 28 мача (попадение на всеки 52 минути), направи четири хеттрика, един път вкара четири гола и като цяло се разписа във всички мачове на своя тим от плейофите за титлата. През този сезон камерунецът има 14 гола (три хеттрика и един "покер" - четири) в 9 мача.

Да, бъдещето със сигурност принадлежи на този, който инвестира в него. А Борусия Дортмунд знае как се играе тази игра.