Борусия Дортмунд победи Байерн Мюнхен с 2:0 като гост. Дер Класикер беше от 27-ия кръг на Бундеслигата. Точни за успеха на "жълто-черните" на "Алианц Арена" бяха Карим Адейеми (10) и Юлиан Риерсон (83). Баварците изиграха един от най-слабите си мачове през сезона и закономерно загубиха. За вестфалци това беше първа победа над този съперник от 2019 година насам, като в този период баварците спечелиха 10 мача, а един завърши наравно. Освен това Борусия записа първа победа на този стадион от 10 години насам. 

Най-доволен от победата на гостите е лидерът Байер Леверкузен. Преднината на "аспирините" на върха във временното класиране вече е 13 точки и на практика първенството е решено. Байерн е втори с 60 точки, докато "жълто-черните" си върнаха четвъртото място с 54 точки. 

Gulliver/GettyImages
44 снимки

Първата добрав възможност за гол беше създадена от баварците. В 4-ата минута Йозуа Кимих центрира от фал към далечната греда. Леон Горетцка върна топката към точката за изпълнение на дузпа, където Лерой Сане отправи силен удар, но кълбото срещна противников играч, след което беше отсъдена засада на Томас Мюлер. Три минути след това Хари Кейн надскочи Юлиан Риерсон и отправи удар с глава след центриране на Кимих, но прати топката над вратата. 

Борусия поведе с първата си по-сериозна атака. В 10-ата минута Емре Джан отне топката в средата на терена от Томас Мюлер и подаде към Юлиан Брандт. Халфът напредна и пусна пас към Карим Адейеми отляво. Последният навлезе в наказателното поле и нанесе удар, който беше в обсега на Свен Улрайх, но стражът не успя да реагира добре и топката се озова във вратата за 0:1. 

В 23-ата минута баварците бяха много близо до изравнителен гол. Кимих проби отдясно и центрира към непокрития Хари Кейн. Англичанинът от чиста позиция обаче прати топката с глава покрай вратата. Малко след това англичанинът получи в наказателното поле от Кимих и отправи силен удар, който профуча над гредата. 

В 35-ата минута центриране на Кимих предизвика смут в защитата на "жълто-черните", като Нико Шлотербек успя да избие удар с глава на Ерик Дайър от голлинията. 

Второто полувреме започна с натиск на баварците. В 49-ата минута Кейн намери Алфонсо Дейвис на удобна позиция пред наказателното поле. Канадецът обаче отправи удар с десния си крак, който беше безкрайно неточен. 

Две минути по-късно Улрайх остави Байерн в мача. Борусия осъществи страхотна атака с няколко докосвания, като Никлас Фюлкруг подаде към Феликс Нмеча. Халфът отправи удар от десетина метра, който стражът на домакините успя да избие в корнер. 

В 58-ата минута Улрайх отново се намеси при тежък удар от около 15 метра на Матс Хумелс. Пет минути след това Томас Тухел направи тройна смяна. В игра се появиха Кингсли Коман, Серж Гнабри и Матис Тел. Те замениха Джамал Мусиала, Лирой Сане и Томас Мюлер. 

В 65-ата минута гостите направиха още един пропуск. Йън Маатсен направи страхотен рейд отляво, навлезе в наказателното поле на скорост и потърси далечния ъгъл, като топката премина покрай вратата. 

Последваха силни минути на баварците. Първо удар на Кейн с глава след центриране от корнер мина опасно покрай гредата. След това Коман проби отдясно и опита подаване към непокрития Кейн, но Хумелс с решителна намеса успя да избие в корнер. След неговото изпълнение Дайър отправи удар с глава в аут. 

В 80-ата минута Кейн отново беше оставен непокрит в наказателното поле на гостите. Англичанинът отправи удар, с който Алекс Майер се справи. 

Три минути след това Борусия нанесе своя втори удар в мача. Гостите организираха нова многоходова атака, при която Юлиан Риерсон през цялото време беше непокрит в наказателното поле. Себасиан Але получи около точката за изпълнение на дузпа и пусна към норвежкия краен защитник, който с прецизен удар в далечния ъгъл вкара за 0:2. 

Байерн мислеше, че се е върнал в мача в 89-ата минута.. Тогава Нусаир Мазрауи навлезе в наказателното поле отдясно и с меко центриране намери Хари Кейн на далечната греда. Англичанинът изпревари Риерсон и с глава не остави шансове на Майер. Голът обаче беше отменен след намесата на ВАР заради засада на нападателя. 


Байерн - Борусия Дортмунд 0:2

0:1 Карим Адейеми (10)

0:2 Юлиан Риерсон (83)

Байерн: Свен Улрайх, Йозуа Кимих, Матайс де Лихт, Ерик Дайър, Алфонсо Дейвис, Конрад Лаймер, Леон Горетцка, Томас Мюлер, Лирой Сане, Джамал Мусиала, Хари Кейн

Треньор: Томас Тухел 

Борусия: Александър Майер, Юлиан Риерсон, Матс Хумелс, Нико Шлотербек, Йън Маатсен, Емре Джан, Феликс Нмеча, Юлиан Брандт, Джейдън Санчо, Карим Адейеми, Никлас Фюлкруг

Съдия: Харм Озмерс

Стадион: "Алианц Арена", Мюнхен