Отборът на Борусия Дортмунд победи с 3:1 на своя стадион „Сигнал Идуна Парк“ гостуващия Майнц 05 в среща от 8-ия кръг на германската Бундеслига. Два гола за „жълто-черните“ отбеляза звездата на хима Ерлинг Халанд, който бе точен от дузпа в 54-ата минута за 2:0, а в четвъртата минута на добавеното време оформи крайния резултат. Марко Ройс (3’) бе автор на първото попадение, а резервата Йонатан Букхарт вкара гола за гостите в 87-ата минута.

Gulliver/GettyImages
35 снимки

Още в третата минута Марко Ройс намери по страхотен начин топката от въздуха около границата на наказателното поле и с мощен шут опъна мрежата зад стража на гостите Робин Центнер.

В последните секунди на първата част дортмундци бяха близо до втори гол. Ерлинг Халанд се озова очи в очи с вратаря Центнер, но не успя да го преодолее, а впоследствие се стигна до удар от близко разстояние, но играч на Майнц изби от голлинията с глава влизащата във вратата топка.

В 54-ата минута Халанд направи резултата 2:0 с гол от дузпа, която бе отсъдена за игра с ръка на футболист на Майнц след опит за триково изпълнение на нападателя. След преглед на ситуацията с ВАР реферът посочи бялата точка, а Холанд не сбърка.

В 63-ата минута гостите пропуснаха отличен шанс да намалят резултата, а в 76-ата минута стражът на Борусия Грегор Кобел се отличи с важно спасяване.

Три минути преди края на срещата Йонатан Букхарт се възползва от моментно отпускане на домакините в отбрана и с удар от близко разстояние върна интригата в двубоя. Вратарят Кобел също имаше вина за попадението, след като изрита лошо топката напред.

Все пак домакините не изпуснаха победата и в 94-ата минута Джуд Белингам открадна топката от футболист на Майнц, изведе Халанд сам срещу Центнер, а норвежецът не сгреши и отбеляза поредния си гол, с който оформи и крайния резултат.

Така възпитаниците на Марко Розе временно се изкачиха на върха в класирането на германското първенство, събирайки 18 точки след петата си поредна шампионатна домакинска победа за сезона. Утре шампионът Байерн Мюнхен гостува на Байер Леверкузен в дербито на кръга, като и двата тима имат възможност при победа да изместят от първото място дортмундци. Майнц пък е 10-и с 10 точки, като претърпя трето поредно поражение в първенството.