Нападателят на Борусия Дортмунд Пако Алкасер изглежда възражда своята кариера. През лятото той бе отдаден под наем от Барселона в четвъртия от миналия шампионат в Германия.

Валенсианският нападател започна със стил престоя си във Вестфалия. Той игра в три двубоя за Борусия - два в Бундеслигата и един в Шампионската лига. Срещи, в които Алкасер се разписа на четири пъти. Статистика, която привлече вниманието на селекционера на Испания Луис Енрике, който го повика за двубоите с Уелс и Англия от Лигата на нациите.

Любопитното е, че Алкасер успя да вкара на три пъти във вътрешния шампиона с новия си отбор за едва 50 минути на терена. В нито един от двата двубоя, в които игра, испанецът не бе титуляр. Дебютира с попадение срещу Айнтрахт Франкфурт, като вкара и на два пъти при обрата над Байер Леверкузен за по-малко от половин час.

Първата възможност за старт от първата минута дойде в двубоя с Монако от груповата фаза на Шампионската лига. Алкасер записа 72 минути и направи резултата 2:0 в хода на срещата, която германците спечелиха с 3:0 и оглавиха Група "А" в надпреварата на богатите. 

При отдаването под наем от Барселона в Борусия, германците си запазиха правото да откупят всички права на играча идното лято за 23 млн. евро (плюс 5 млн. евро бонус).

Големият пробив на Алкасер дойде в шестте му години (между 2010 и 2016 г.) във Валенсия, където вкара 30 гола в над 90 срещи за "прилепите". За двата си сезона при каталунците обаче нападателят се появи в едва 37 срещи (в повечето като резерва), но все пак реализира 10 попадения.