Прокуратурата в Германия поиска доживотен затвор за Сергей Венерголд, който през април 2017-та година направи бомбен атентат срещу клубния автобус на Борусия Дортмунд, в резултат на което пострадаха двама души. Германският гражданин от руски произход е обвинен в опит за убийство на близо 30 души с атаката си срещу рейса, както и в причиняването на тежка телесна повреда на двама човека. Очаква се съдиите да произнесат присъдата си следващата седмица.

28-годишният Венерголд признава, че е детонирал трите самоделни бомби, всяка от които е съдържала по един килограм взривно вещество и дузини метални болтове, но твърди, че не е целил да убие никого. От прокуратурата обаче твърдят, че целта на Венерголд е била именно да убие възможно най-много души, което да доведе до сериозно спадане на цената на акциите на клуба на борсата и да донесе финансова печалба на обвиняемия. Венерголд се опита да заблуди разследващите, като остави в близост до местопрестъплението писма, насочващи към ислямски тероризъм, както и улики, насочващи към крайнолеви и крайнодесни групировки.

Полицията обаче бързо достигнала до реалния извършител, след като установила, че електротехникът е отседнал в същия хотел, в който са били и играчите на Борусия преди двубоя с Монако от Шампионската лига. Експлозивите са били скрити в жив плет до улицата, но са били лошо позиционирани и в резултат на това пострада само един играч на немския тим - защитникът Марк Бартра, който бе със счупена ръка, както и един полицай, който бе с наранен слух. Самият Бартра и няколко други футболисти на Дортмунд дадоха емоционални показания пред съда по време на делото.