Сякаш това бе лятото на сълзите за Реал Мадрид. След спечелването на 13-та Шампионска лига в края на май, двата най-здрави фундамента на успехите от последните сезони - Зинедин Зидан и Кристиано Роналдо, напуснаха "Сантиаго Бернабеу".

След идването на Жулен Лопетеги един от най-великите отбори в Европа бе обхванат от сериозна криза. Тимът направи серия от 7 часа и 45 минути без гол, която е най-лошата в цялата 116-годишна история на клуба.

"Белите" обаче опитаха да изиграят картите си по възможно най-добрия начин с един млад войн, който напусна мимоходом испанската столица през тази кампания. Става дума за 19-годишния мароканец Ашраф Хакими, който премина под наем в Борусия Дортмунд.

В сряда вечер Ашраф дебютира за Борусия в Шампионската лига. И то само как! С три асистенции за успеха с 4:0 над вицешампиона на Испания Атлетико Мадрид. Истински рецитал.

Ашраф игра като ляв бек, въпреки че в Реал се подвизаваше отдясно, но се представи блестящо. На "Бернабеу" Ашраф бе алтернатива на Дани Карвахал и Начо на позицията на десен бек.

От Реал обаче решиха да изпратят мароканеца в Германия, за да трупа стаж. По подобен начин "кралският клуб" успя да развие потенциала на бранителя Дани Карвахал, който през сезон 2012/2013. се превърна в най-добрия десен бек в Бундеслигата за Байер Леверкузен. 

Карвахал е юноша на Реал, но за един сезон изигра 32 мача и вкара 1 гол за "аспирините", след което се завърна в Мадрид за 6,5 млн. евро. От тогава насетне развитието на Дани е главоломно, като той се превърна в неизменна част от титулярите на клуба, печелейки на четири пъти Шампионската лига, веднъж титлата в Испания, веднъж Купата на страната, три пъти Суперкупата на Европа и три пъти световното клубно първенство.
 
Същото може да се случи и с Ашраф (както и с Тео Ернандес, който е отдаден в Реал Сосиедад). Той е отдаден под наем за две години в Борусия с опция да се завърне в Мадрид след един сезон. 

Основна конкуренция на Ашраф би бил Алваро Одриасола, който се превърна в най-скъпата лятна покупка на "белите" през това лято (над 30 млн. евро). Поливалентната игра на мароканеца и по двата бека обаче би му позволило да бъде алтернатива на бразилеца Марсело, който вече е на 32 години.

Със сигурност обаче в Хакими има огромен потенциал, който той започна да разгръща още при Зидан. В Дортмунд обаче талантът му може да се разгърне на по-голямо спокойствие и в пълния си размер.