Борусия Мьонхенгладбах спечели с 4:2 срещу Борусия Дортмунд в първи мач от 15-ия кръг в Бундеслигата. Двата отбора изиграха изключително зрелищен мач, в който домакините показаха чудесна ефективност, а над всички бе Йонас Хофман с гол и две асистенции. 
Мачът започна вихрено и още в 4-ата минута резултатът бе открит. Ларс Щиндъл подхвана атака през центъра и изведе Йонас Хофман на стрелкова позиция. Немският национал не се поколеба да стреля веднага покрай вратаря на гостите Кобел и прати топката в долния десен ъгъл за 1:0. Високото темпо продължи и в 22-ата минута се стигна до изравняване. Юлиан Брандт демонстрира висша техника в наказателното поле, след като  получи прецизен пас в наказатеното поле от Джуд  Белингам. Той овладя топката с бедро и с обръщането шутира във вратата за 1:1.
 
Това обаче не притесни "жребчетата", които увеличиха още повече оборотите, което им донесе преднина от два гола. Най-напред вкара Бенсебаини (26), който се разписа с глава след центриране на Хофман.Четири мнути след тов Маркъс Тюрам се вряза в неориентираната защита на Дортмунд през центъра и с топка в краката пробяга почти половината терен. Французинът не можа да бъде спрян и от вратаря Кобел и на празна врата направи 3:1.

Гостите пропуснаха да върнат интригата в 34-ата минута. Най-напред 20-годишният вратар на Гладбах Ян Ошловски спаси с крак удар отблизо, а при добавката Бенсебаини се хвърли на пътя на топката и изби в корнер. В 40-ата минута Рафа Гереро изпълни чудесно пряк свободен удар, но вратарят Олховски се справи. Секунди по-късно Нико Шлотербек върна надеждите на гостите, довкарвайки отбита от вратаря топка. Геройска проява на Олховски в 43-ата минута пък не позволи на Дониел Мален да изравни. 

Секунди след началото на втората част Куадио Коне получи топката от Хофман и с изненадващ удар по земя направи 4:2.  Маркъс Тюрам пропусна да вкара пети гол в 52-ата минута, след като за пореден път надбяга бавните централни бранители Хумелс и Шлотербек, но шутира покрай вратата. Седем минути след това Тюрам отново направи за смях Хумелс, но стреля в тялото на вратаря.

В 68-ата Хофман вкара пети гол за домакините, но той бе отменен след проверка с ВАР. Съдиите прецениха, че е имало нарушение в изграждането на атаката при борба за топката между Тюрам и Хумелс.

Гладбах вече има 22 точки и се изкачи до 7-ата позиция в класирането. Борусия Дортмунд пък приключва годината с втора поредна загуба, като е шести с 25 точки.