Лидерът в германската Бундеслига Борусия Дортмунд продължава триумфалния си подход от началото на сезона. Сега жертва на момчетата на Люсиен Фавр падна испанският вицешампион Атлетико Мадрид, който бе пометен с 4:0 на „Сигнал Идуна Парк“ в мач от груповата фаза на Шампионска лига. Борусия доминираше през по-голямата част от срещата, като само в началото на втората част „дюшекчиите“ показаха зъби, които в крайна сметка не ухапаха съперника. С този успех германците се превърнаха в едноличен лидер в Група А с актив от 9 т., докато Атлетико е втори с 6 т. Трети и четвърти са Брюж (1 т.) и Монако (1 т.). Борусия е и най-резултатният отбор в групата с 8 вкарани и нито един допуснат гол.

Резултатът в Дортмунд бе открит от много активния халф Аксел Витсел в 38-та минута, след едно много слабо полувреме за испанците.

В първите 15 минути на втората част момчетата на Диего Симеоне сякаш се посъбудиха, след като Саул удари напречната греда, но до по-сериозни опасности пред Роман Бюрки не се стигна.

За сметка на това резервите, които пусна в игра Фавр в хода на вторите 45 минути, омагьосаха „дюшекчиите“ и успяха да ги покосят с нови три гола – на два пъти се разписа Рафаел Герейро (73‘ и 89‘), а веднъж и най-добрият асистенте в Европа Джейдън Санчо (83‘).

Борусия постигна успеха си при отсъствието на своя голмайстор през този сезон – Пако Алкасер (10 попадения), който получи травма в бедрото в деня преди срещата и ще трябва да почива поне седмица. Домакините доминираха играта през първата част и логично стигнаха до аванс.

Първо, в 21 минута най-активният в състава на Борусия Аксел Витсел стреля опасно по земя от дистанция, но Облак улови. В 38-та минута Витсел бе доста по-точен, като след помощта на рикошет помогна на своя тим да открие резултата.

Витсел пое пред наказателното поле и стреля фронтално към вратата на Атлетико. Топката се отби в крака на бранителя Люка Ернандес, заблуди Облак и влетя в мрежата зад него за 1:0.

В 42-та минута домакините бяха близо до нов гол, след като подаването от корнер бе засечено от централния защитник Дан Аксел Загаду, който стреля с глава стреля мощно в аут.

След почивката гостите излязоха с ясната идея да обърнат мач в своя полза. Саул Нигес стреля в напречната греда в 52-та минута, което повдига духа на испанците. Три минути по-късно отново Саул стреля от идентична позиция в долния ляв ъгъл на Бюрки, но стражът на германците хвана кълбото.

Атлетико обаче не успя да материализира предимството си в началото на втората част и допусна нов гол. В 73-та минута резервата на домакините Рафаел Герейро оползотвори хубав пас от левия фланг на Ашраф Хакими и успя да покачи резултата за германците до 2:0. Минута след това

Кристиян Пулишич бе близо до това да довърши напълно съперника, но ударът му от дистанция премина високо над вратата на Облак.

В 77-та минута Атлетико бе близо до намаляването на резултата, но ударът на Анхел Корея от близо бе избит в гредата от Роман Бюрки.

За сметка на това обаче друга една резерва – Джейдън Санчо, само три минути след появата си в игра направи резултата класически след нова страхотна асистенция на мароканеца Ашраф Хакими.

Санчо остана сам на празна врата и нямаше какво да направи, освен да покачи до 3:0.

Последният пирон в ковчега на испанците заби отново Рафаел Герейро в 89-та минута.

Борусия Дортмунд – Атлетико Мадрид 4:0

1:0 Аксел Витсел 38‘

2:0 Рафаел Герейро 73‘

3:0 Джейдън Санчо 82‘

4:0 Рафаел Герейро 89‘

Борусия Дортмунд: Роман Бюрки, Лукаш Пишчек, Абду Диало, Дан Аксел Загаду, Ашраф Хакими, Томас Дилейни (Махмуд Дауд 38‘), Аксел Витсел, Кристиан Пулишич (Джейдън Санчо 79‘), Марио Гьотце, Якуб Бруун Ларсен (Рафел Герейро 63‘), Марко Ройс

Треньор: Люсеин Фавр

Атлетико Мадрид: Ян Облак, Фелипе Луис, Люка Ернандес, Диего Годин, Хуанфран, Тома Лемар, Саул Нигес, Коке, Томас Партей (Родри 46‘), Антоан Гризман, Диего Коста

Треньор: Диего Симеоне

Главен рефер: Антъни Тейлър

Стадион: „Сигнал Идуна парк“