17-годишният Юсуфа Мукоко е невероятно щастлив да стане най-младият футболист в историята, селектиран в националния тим на Германия за участие на Световно първенство. Съотборниците му в Борусия Дортмунд Марко Ройс и Матс Хумелс обаче претърпяха разочарованието да останат извън състава.

Мукоко демонстрира добра форма със своите шест попадения в Бундеслигата от началото на сезона и заслужи да попадне сред дебютантите в отбора на Германия заедно с Никлас Фюлкруг от Вердер Бремен. Футболистът ще навърши 18 години в деня на откриването на Мондиал 2022 между домакините от Катар и Еквадор в края на следващата седмица. Юсуфа Мукоко дебютира в Бундеслигата още преди две години, ден след 16-ия си рожден ден, а стана и най-младият играч в Шампионската лига, както и най-младият, отбелязал гол в мач от Бундеслигата в следващите четири седмици. Нов рекорд бе подобрен и през миналия уикенда, когато той стана най-младият футболист, отбелязвал десет гола в германския шампионат.

„Не мога да повярвам – миналата година по това време почувствах, че все още съм извън голямата картина, страдах от доста контузии и малко игрово време“, написа Мукоко в емоционална публикация в профила си в социалната мрежа Инстаграм.

„Опитах да остана позитивен и да вярвам в себе си. Знаех какво мога да постигна, а да бъда на Световно първенство – цел, за която футболистите мечтаят през цялата си кариера, ме прави невероятно горд. Всичката здрава работа се отплати и просто съм изключително щастлив“, добави тийнейджърът, който благодари на треньорите и съотборниците си в Борусия Дортмунд.

Националният селекционер на Германия Ханзи Флик похвали младока и го нарече бърз, енергичен и с добри умения в завършващата фаза. Той добави, че няма търпение да работи с Мукоко и Фюлкруг, който пък заслужи повиквателната си с десетте си попадения за Вердер Бремен.

Капитанът на Борусия Дортмунд Марко Ройс обаче пропуска още един голям футболен форум заради контузия на глезена. Заради различни травми той не успя да участва на Мондиал 2014 и Евро 2016.

„Една голяма моя мечта за съжаление приключи“, заяви Ройс за официалния сайт на клубния си тим. „Всички замесени направиха всичко възможно в последните дни“, добави Марко Ройс, който благодари на Ханзи Флик и лекаря на националния отбор. „В крайна сметка осъзнахме, че направеното няма да е достатъчно за участие на Световното първенство. Бих искал новините да са по-добри, но за съжаление не можем да ги променим. Аз и всички оставали трябваше да приемем ситуацията. Пожелавам успех на отбора в Катар и ще стискам палци от вкъщи“, написа в профила си в Инстаграм футболистът.

Флик потвърди, че липсата на Ройс ще е удар по националния тим и той ще липсва в състава, а Хумелс не е повикан, въпреки отличната си форма, защото решението е взето с поглед към бъдещето и в полза на по-млади футболисти.