Остават само три дни до началото на Световното първенство в Катар. Очакват ни много зрелищни мачове и множество световни звезди, като фаворитите за титлата са няколко, а всеки бленува за най-големия трофей във футбола. Всички ще следим звездите като Килиан Мбапе, Кристиано Роналдо, Лионел Меси, Неймар и други, но ние се грижим в поредицата под лупа Мондиал 2022 да ви запознаем и с младите таланти, на които можем да обърнем внимание.

Днес ще ви представим играча на Борусия Дортмунд - Джуд Белингам. Име, познато на всички и човек, който е свързван с най-големите клубове в Европа, предвид феноменалното си представяне с екипа на германския отбор.

Джуд Белингам е само на 19 години и от началото на сезона с екипа на Борусия в 15 мача в първенството има 3 гола и 4 асистенции. Впечатляваща е статистиката на английския национал в Шампионската лига, където в петте си участия има 4 попадения и 1 голово подаване. Сумата, на която е оценяван Белингам според Transfermarkt, е 100 милиона евро, като отборите на Челси Манчестър Сити, Реал Мадрид и Ливърпул са силно заинтригувани от възможността да го привлекат в редиците си. 

Освен, че може да бележи попадения и да прави асистенции, Белингам е страхотен и по отношение на отнемането на топката и контролирането ѝ. През настоящата кампания във всички състезания полузащитникът прави по 1.9 удари на мач и 1.0 ключови подавания на мач, което показва, че неизменно играчът успява да създаде необходимата опасност пред противниковата врата. Числата му в дефанзивен план също са впечатляващи - 8.4 спечелени дуели на мач и 2.7 шпагати на мач, т.е, играчът е достатъчно активен и във фаза защита. Джуд Белингам обича да опитва и дълги подавания по дължината на терена, като той успява да осъществи 3.7 дълги паса на мач. 

Джуд Белингам статистика

източник: sofascore

Този играч сякаш има всичко и в двете фази на терена. Неговият ръст - 187 см, също му помага да бъде достатъчно боеспосебен в единоборствата. Джуд Белингам ще дебютира на Световно първенство за състава на Англия, като се очаква да бъде и титуляр в отбора на Гарет Саутгейт. Полузащитникът, ако успее да впечатли с изявите си, може дори да завиши своята цена и тя да бъде над 100 милиона евро. Белингам е най-младият играч на Бирмингам, който записва минути и най-младият играч, който бележи за този отбор. Когато бе привлечен през 2020-та година от Борусия Дортмунд за сумата от 25 милиона евро, тогава това бе рекорд за 17-годишен.

Очакванията към този млад талант, едва на 19 години, са огромни, но именно Световното първенство е мястото, където всеки може да блесне и да впечатли целия свят. Белингам определено е едно от най-желаните имена в световния футбол и независимо от неговото представяне на Мондиала в Катар, той със сигурност има бъдеще на голямата футболна сцена.